Antroposofische fysio- en craniosacraal therapie in Nijmegen

Als craniosacraal therapeut is het mijn missie om mensen te begeleiden om (weer) in contact te komen, en in balans met zijn/haar lichaam. Om vanuit deze verbinding weer volop te kunnen leven.

Kijken, en vooral voelen, wat er achter de klacht zit en wat het wil vertellen.

Een ontspannen lichaam, waar het goed ‘wonen ‘is, de levensenergie vrij kan stromen en de essentie geleefd kan worden.
Waar lichaam, ziel en geest met elkaar verbonden zijn en in balans zijn.

Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van hoog-sensitieve mensen.

In mijn zoektocht hierin heb ik de volgende opleidingen gevolgd:
• Fysiotherapie
• Bindweefselmassage
• Meridiaantherapie
• Antroposofische fysiotherapie
• Craniosacraatherapie
• Viscerale therapie
• Opstellingen via het lichaam – het roepen van de ziel

Naast deze opleidingen heb ik ook opleidingen in het energiewerk en een priesteressentraining

Dit alles geeft mij meerdere manieren van kijken en werken met klachten.
Zo heb ik veel geleerd over het fysieke lichaam van de mens, maar ook over energie, energiebanen, levensprocessen, lichaamsritmes, de fysieke en mentale samenhang van vele structuren en processen in het lichaam, zelf genezend vermogen, en het belang van balans en evenwicht.
Na 30 jaar therapeut zijn word ik nog steeds geboeid door de enorme veerkracht van mensen, en de wonderlijke en wonderbaarlijke processen van het lichaam, ziel en geest.

Lees meer

Contact

 • Bezoek het Centrum
  Berg en Dalseweg 83, Nijmegen

Karin van Dijk

Antroposofische fysio- en craniosacraal therapeut

Werkdagen: maandag, dinsdag en woensdag

Lid van KNGF (Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie), NVAF (Nederlandse Vereniging Antroposofische Fysiotherapeuten), UCN (Vereniging Upledger Craniosacraaltherapie Nederland), RCN (Register Craniosacraaltherapie Nederland)

De behandelmethodes die ik gebruik zijn:
CranioSacraal Therapie
Viscerale Therapie
Systemisch werken via het lichaam (Het roepen van de ziel)
Antroposofische fysiotherapie

Hieronder geef ik u een korte omschrijving van deze behandelmethodes:

CranioSacraal Therapie
Met Craniosacraal Therapie breng ik door middel van zachte manuele technieken weer ontspanning en ruimte in uw hele lijf, zodat u weer contact voelt en uw volledige energiepotentieel vrijkomt.
Of het nu belemmerd wordt door langdurige ziekte, psychische problemen, oude patronen of niet lekker in uw vel zitten.
Kijk voor meer informatie op http://www.infocranio-sacraaltherapie.nl, www.upledger.nl

Viscerale Therapie
Een verbijzondering van de Craniosacraal Therapie is de Viscerale Therapie.
Deze therapie bestaat uit gerichte manuele technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen ondersteunen. In de Viscerale Therapie leerde ik over het ritme van de organen en de onderlinge verbanden van het bindweefselsysteem. Kijk voor meer informatie op : https://www.upledger.nl/wat-viscerale-therapie.

Opstellingen via het lichaam – Het roepen van de Ziel
Het systemisch werk ontwikkelt zich de laatste jaren op vele manieren. Ik pas het altijd toe vanuit het lichaam en gebruik met name de methode van Connie van der Arend- ‘het roepen van de ziel’.
Bij systemisch werk via het lichaam, wordt het lichaam aangeraakt en stemmen we ons af op de laag van de ziel, uw essentie. De ziel en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Situaties die u hebt meegemaakt en u niet goed hebt kunnen verwerken (trauma’s), hebben effect op het lichaam en worden opgeslagen in het celgeheugen. Deze herinneringen hebben ook effect op de zielslaag. De ziel heeft zich dan op bepaalde plekken in het lichaam of in het gehele lichaam teruggetrokken.
Soms blijft de ziel gebonden aan de situatie terug in de tijd. Dit kunt u ervaren wanneer u op de massagetafel wordt aangeraakt op de laag van de ziel. Lichaamsdelen zijn dan onbewoond. Het is moeilijk om er contact mee te maken. U kunt dan moeilijk aanwezig zijn in uw lichaam, wat invloed kan hebben op uw fysieke functioneren en uw emotioneel welbevinden.
Kijk voor meer informatie op www.hetroepenvandeziel.nl.

Antroposofische fysiotherapie
De antroposofische fysiotherapiebehandeling bestaat uit ritmische massage, eventueel aangevuld met bewegingstherapie en warmtepakkingen van bijenwas.
In het lichaam gaat het om ritme en balans. Alle levensprocessen in het lichaam zijn ritmische processen. Ritme is bewegen, ritme is leven. Denk bijvoorbeeld aan het ademritme, hartritme, maar ook dag-nachtritme, het aan- en ontspannen van spieren. Wordt het ritme verstoord of komt er eenzijdigheid in, dan kunnen er klachten ontstaan.

De ritmische massage richt zich op het herstellen van deze ritmische processen in de mens. Door middel van specifieke handgrepen wordt het lichaam uitgenodigd een nieuwe balans te vinden om zo optimaler te kunnen functioneren. Dit wordt ondersteund door het gebruik van specifieke natuurlijke oliën en zalven. Daarnaast horen het kijken vanuit de biografie en het 7-jaarsritme hierbij.
Kijk voor meer informatie op : www.nvaf.info

Behandeling en vergoedingen

Uw klacht of vraag is altijd het uitgangspunt van de behandeling. We trekken dit in een groter verband en kijken naar datgeen u tegenkomt in het leven. We bekijken of het gaat om fysieke klachten, gevoelens die zich opdringen of thema’s in uw leven die telkens terugkeren.

 • Daarom starten we vanuit de volgende vragen:
 • Is er een relatie met het functioneren van het totale lichaam?
 • Wanneer is het ontstaan?
 • Hoe is het verloop?
 • Is het al eens eerder in het leven voorgekomen?
 • Zijn er meerdere klachten?
 • Is er een verband met uw levensritme of levensstijl?
 • Is er verstrikking met het familiesysteem?

Vervolgens stel ik de vraag: Bewoont u uw hele lichaam? Of probeert u alles vanuit uw hoofd te controleren? Deze vraag is belangrijk omdat voelend waarnemen van uw lichaam, het bewust zijn van hetgeen er in en met uw lichaam gebeurt een eerste stap is in bewustwording en het vinden van een nieuw evenwicht.

Indicaties voor behandeling zijn onder andere:

 • klachten aan houdings- en bewegingsapparaat- spier en gewrichtsklachten
 • dystrofie
 • vermoeidheid, slaapproblemen
 • hyperventilatie, burn-out, stress
 • spanningsklachten
 • functionele orgaanstoornissen, bijvoorbeeld van maag of darmen
 • whiplash
 • hoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizen.
 • depressiviteit
 • onbegrepen pijnklachten
 • stagnatie in herstel na een blessure of trauma

Evenwicht
Gezondheid is een toestand van evenwicht. Evenwicht in lichaam, geest en ziel. Dit evenwicht kan verstoord raken. Uw lichaam zal erg zijn best doen om te blijven functioneren. Maar op een gegeven moment ontstaan er toch klachten. Een klacht is vaak vastgezette spanning.
De behandeling is een uitnodiging aan het lichaam om in beweging te komen. Om het zelfgenezend vermogen aan te spreken en een gezonder evenwicht te bereiken. Het geheel weer laten stromen. Naast vermindering van de klachten zorgt dit voor ontspanning, meer verbinding met uw lichaam en voor vitaliteit.

Combinatie van behandelmethodes
In de afgelopen jaren heb ik mij verdiept in diverse behandelmethodes. Door deze behandelmethodes te combineren, werk ik vanuit meerdere invalshoeken. Gedurende de behandeling kies ik op gevoel de methode(s) die op dat moment het meest waardevol zijn.
Een veilige prikkelvrije omgeving, waar mensen zich gehoord voelen is de basis van mijn werkwijze. Ik ben gespecialiseerd in het behandelingen van hoog-sensitieve mensen en van mensen met onbegrepen klachten.

Alle kennis en kunde worden gecombineerd om tot een optimale behandeling te komen.

Huisarts
U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig. Als ik de indruk krijg dat dat gezien uw klachten nodig is, of als ik medische informatie nodig heb, dan verwijs ik u eerst door naar de huisarts.

Praktische informatie
Trek makkelijke, warme kleding aan. U hoeft zich voor de behandeling meestal niet uit te kleden.

Vaak ‘werkt de behandeling nog enkele dagen door’. Klachten kunnen verminderen of juist verergeren. Na enkele dagen stabiliseert dit. Ik adviseer u in die dagen goed te drinken en te luisteren naar uw lichaam: geen zware inspanningen als uw lichaam dat niet gewend is.
Bij vragen kunt u mij altijd mailen.
Neem contact met mij op als u aanvullende informatie wilt en als u een afspraak wilt maken.

Veel gehoorde reactie: “O, dít is wat mijn lijf mij duidelijk wil maken!”

VERGOEDINGEN:

Zie mijn website: www.karinvandijkpraktijk.nl

U heeft geen verwijzing van een arts nodig.

Afhankelijk van de behandeling zal het onder craniosacraaltherapie gedeclareerd worden, of onder een combinatie van fysiotherapie en craniosacraaltherapie. Informatie over de vergoedingen in 2021 vind je hier

Ik ben geregistreerd als regulier fysiotherapeute, antroposofisch fysiotherapeute en craniosacraaltherapeute. (zie onder)

 • Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, onder de vergoedingen voor fysiotherapie.
 • Bij patiënten onder de 18 jaar of met een chronische indicatie komt de vergoeding uit de basisverzekering.
 • Antroposofische therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt onder de vergoeding voor alternatieve zorg.
 • Craniosacraaltherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt onder de vergoeding voor alternatieve zorg, of beweegzorg. link naar vergoedingen overzicht

Er zijn grote verschillen tussen diverse zorgverzekeraars en polissen. Raadpleeg van tevoren uw polis. Ook in 2021 heb ik met alle zorgverzekaars contracten met uitzondering van Menzis/Anderzorg. U krijgt een percentage van de behandeling vergoed. De hoogte hangt af of u een natura of restitutie polis heeft.