Uitwendige Therapie


Teddy Hanepen (1957)
antroposofisch verpleegkundige

Geregistreerd antroposofisch verpleegkundige “uitwendige therapie”

Werkdagen: maandag en woensdag

026 37 04 554 | 06 44768582 | teddyhanepen@gmail.com
KvK 58095322

Aanmelden
Geen verwijzing nodig

Vergoeding
Vanuit de aanvullende verzekering
Raadpleeg vooraf uw polis of vraag uw zorgverzekeraar.

Tarief
€ 45,00 per uur (incl. olie)

Wat is uitwendige therapie?
Uitwendige therapie is een behandeling waarbij van buitenaf, via de huid, een proces van binnenuit in beweging wordt gezet. Dit gebeurt door het lichaam met rustige ritmische bewegingen in de richting van het hart in te wrijven met een geneeskrachtige plantaardige olie. Naast de inwrijvingen kunnen er ook plaatselijke applicaties worden aangebracht zoals een kamille-buikkompres bij darmkrampen of een citroen-kuitwikkel bij koorts. De behandeling wint aan kracht als deze wordt aangeboden in een ritme van ??n tot twee maal per week. Na de behandeling word je een half uur in rust toegedekt, waarbij je tot jezelf kunt komen. Kinderen worden evt. voorgelezen

De werking berust op een aantal facetten:
- Door de manier van aanraken voel je je letterlijk aangeraakt, je voelt je eigen begrenzing.
- De geneeskrachtig werking van planten werkt direct in op de geestkracht van de mens, waardoor je meer in je kracht komt te staan.
- De stromende beweging van de therapie zet de levensstroom in beweging waardoor de levenszin toeneemt.
- De omhullende sfeer die geboden wordt geeft geborgenheid, wat emoties kan los maken of blokkades opheffen.

Deze therapie heeft invloed op de lichaamswarmte en daarmee op je algemeen welzijn. Warmte is in de huidige tijd, waarin we vooral met ons hoofd bezig zijn, voor een ieder van belang.

Voor wie?
- Je kunt de therapie preventief gebruiken om te voorkomen dat je ziek wordt of bij regelmatig terugkerende klachten als bijvoorbeeld blaasontsteking om je weerstand te verhogen.
- Bij chronische klachten als reuma werkt het verlichtend.
- Bij kanker werkt het vitaliserend en is het een weldadige ondersteuning.
- Bij allerlei psychische klachten, zoals depressies, overbelasting, angsten en verwerkingsproblemen helpt uitwendige therapie om weer bij jezelf en je eigen kracht en essentie te komen.
- Bij slaapproblemen is het een middel om een gezonde slaap te bevorderen.
- Voor kinderen is deze therapie geschikt als ze bijvoorbeeld te druk of juist te teruggetrokken zijn en voor bovenstaande klachten.

Persoonlijk verhaal | Teddy Hanepen (1957)

- 2008 antroposofisch verpleegkunde
- 1995 lerarenopleiding verpleegkunde
- 1983 verpleegkundige B
- 1980 verpleegkundige A

Na de opleiding tot verpleegkundige A, heb ik het diploma verpleegkundige B behaald en heb daarna jaren in een psychotherapeutische gemeenschap gewerkt. Ook heb ik de lerarenopleiding verpleegkunde afgerond. Ik heb daarnaast gewerkt in een verloskundigenmaatschap, de thuiszorg, de ouderenzorg en de zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking. Al geruime tijd was ik geïnteresseerd in de antroposofie en via cursussen, een dochter op de Vrije School, als cliënt verbonden aan een antroposofisch therapeuticum, heb ik besloten om de voortgezette opleiding verpleegkunde vanuit de antroposofie te gaan volgen. Deze opleiding heb ik in 2008 afgerond en na een aantal jaren als therapeute te hebben gewerkt in een orthopedagogisch behandelcentrum, heb ik in 2013 de stap gezet om een eigen praktijk op te zetten binnen gezondheidscentrum Hypericon. Verder werk ik mee aan de ori?ntatiecursus verpleegkunde en antroposofie, die door stichting Plegan wordt verzorgd.