Craniosacraal Therapie


Karin van Dijk (1963)
craniosacraaltherapeut
antroposofische fysiotherapeut
viscerale therapeut i.o.

______________________________________________________


Geregistreerd (regulier) fysiotherapeut, antroposofisch fysiotherapeut en craniosacraaltherapeut

Werkdagen: dinsdag, woensdag en vrijdag

06 8119 2454| info.karinvandijk@gmail.com
KvK 09200650

Aanmelden
U kunt zich direct aanmelden of met een verwijzing van een arts.

Vergoeding
Vanuit de aanvullende zorgverzekering Raadpleeg vooraf uw polis of vraag uw zorgverzekeraar.

Tarief
€ 51,00 per half uur | € 92,50 per uur

Craniosacraaltherapie
Het cranio-sacraal systeem in ons lichaam bestaat uit de hersenvliezen die de hersenen omgeven, het hersenvocht en het ruggemerg. Onze hersenen worden omringd door de schedelbeenderen (het craniale deel) en strekt zich uit tot het bekken ( het sacrale deel). Dit cranio-systeem maakt een zachte ritmische beweging.

Cranio-sacraal ritme
Het ritme in dit systeem wordt het craniosacraal ritme genoemd. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit weefsel geeft het craniosacraal ritme door aan het gehele lichaam. Een verstoring in het ritme is dus overal voelbaar. Dit houdt in dat beperkingen in het bindweefsel op vele plaatsen in het lichaam klachten kunnen veroorzaken. Anders gezegd, de oorzaak van bijvoorbeeld nekklachten hoeft niet per definitie in de nek te zitten.

Fysieke en emotionele blokkades
Dit ritme noemen we ook wel de ademhaling van het zenuwstelsel. Aan de hand van dit ritme kun je fysieke en of emotionele blokkades ontdekken. Door het zacht aanraken van de gespannen gebieden en door het eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd veranderingen plaatsvinden. De patiënt voelt misschien in bepaalde gebieden warmte of juist koude, spanning of ontspanning, of er komen oude herinneringen naar boven die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emotionele gevoelens.

Het zelfherstellend vermogen
Tijdens de behandeling kan het zijn dat het lichaam spontaan bepaalde houdingen aanneemt of bepaalde bewegingen uitvoert. Zo nodig ik het lichaam uit om het zelfherstellend vermogen aan te spreken en de oorspronkelijke balans te hervinden.

Viscerale therapie
Visceraal Therapie is een therapievorm waarbij ik met zachte manuele handgrepen bindweefselstructuren (bijvoorbeeld vliezen of bandjes) die verkleefd zijn of te gespannen losmaak.

Elk orgaan heeft eigen ritme
Viscera is het latijnse woord voor ingewanden. Elk orgaan heeft een eigen bewegingspatroon; een eigen ritme. Alle organen zijn door middel van bindweefselstructuren als het ware opgehangen aan omliggende structuren. Zoals aan wervels, aan andere organen, het middenrif of aan bepaalde spieren.

Klachten
Het lichaam kent geen strikt afgebakende grenzen. Weefselstructuren, gaan geleidelijk in elkaar over. Elk weefsel kan klachten elders in het lichaam veroorzaken. Een verkleving in de bindweefselstructuren rondom de linkernier kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn of schouderpijn veroorzaken, maar ook knie- of voetklachten.

Persoonlijk verhaal | Karin van Dijk (1963)
- 2012 viscerale therapie
- 2007 cranioSacraal therapie
- 1992 antroposofische fysiotherapie
- 1990 meridiaantherapie
- 1988 bindweefselmassage
- 1986 opleiding fysiotherapie

Na het afronding van mijn opleiding fysiotherapie begon mijn zoektocht. Ik ging enthousiast aan het werk maar liep al snel tegen zaken aan die me aan het denken zetten. Als fysiotherapeut bleek je namelijk vooral aan de gang te gaan met het ’gevolg’ van een klacht in plaats van de directe oorzaak aan te pakken. Via de opleiding Bindweefselmassage en Meridiaantherapie kwam ik in aanraking met de antroposofie. In de opleiding voor antroposofische fysiotherapie vond ik antwoorden op veel van mijn vragen en een definitieve overstap naar de antroposofische fysiotherapie was dan ook een logische keuze. In de Craniosacraaltherapie vond ik een verdere verdieping, evenals in de Viscerale Therapie, waarbij het ritme van de organen centraal staat.